24 Şubat 2014 Pazartesi

Phishing (Yemleme)

Kurban, resmi veya özel bir kurum email adresi ve kurumun web sitesi taklit edilerek kandırılmaya ve bilgileri (kullanıcı adı, şifre, kredi kartı bilgileri) alınmaya çalışılır. Telefon ile de phishing yapılabilmektedir.





















Yemleme yüzünden ABD'de Mayıs 2004 ila Mayıs 2005 arasında 1.2 milyon bilgisayar kullanıcısı zarara uğramış ve toplam 929 Milyon Dolar kaybetmişlerdir, bu da şirketlere 2 milyar dolara yakın bir zarar teşkil etmiştir. İngiltere'de 2004'de 12.2 Milyon paund olan banka dolandırıcılığı, 2005'de 23.2 milyon paunda çıkmıştır.

Yemleme karşısında tüm bankalar vb. kurumlar hiç bir zaman kullanıcılarından e-posta aracılığı ile özel bilgilerini istemeyeceklerini, böyle bir durumda e-postayı vb. talepleri kendilerine iletmelerini önerirler.

Kaynak: Wikipedia


Önlemler;


  • Banka veya resmi kurumlar sizden hiçbir zaman kredi kartı bilgilerinizi veya şifrenizi istemez,
  • Kimseye telefonda banka kartı bilgilerinizi ve şifrelerinizi paylaşmayın,
  • Size mail ile gelen dosya eklerini çalıştırmayın,
  • Mail ile gelen ve sizden tıklayıp bilgilerinizi doldurmanızı isteyen sitelere itibar etmeyin, bilgilerinizi yazmayın,
  • E-ticaret ile ürün aldığınız alışveriş siteleri veya banka sitelerinde işlem yaparken sitenin SSL sertifikası olmasına dikkat edin, SSL sertifikasını mutlaka inceleyin.
  • Gelen mail kısmında ki mail adresleri taklit edilebilmektedir, mail ile gelen site linkleri, resmi veya özel bir kurumun adresi taklit edilerek oluşturulmuş olabilir dikkatli olun. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder